Orthomoleculaire geneeskunde volgens PNI/Voedingstherapie

 

Wat is Orthomoleculaire geneeskunde?

Orthomoleculaire geneeskunde, ook wel orthomoleculaire therapie is een alternatieve behandelwijze. De term "orthos" komt uit het Grieks en betekent: "juist","recht" of "gezond". "Moleculair" staat voor molecuul. Met de term "orthomoleculair" wordt dus bedoeld dat gebruik gemaakt wordt van zogenoemde "optimale" concentraties van voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren.

Er wordt verschil gemaakt tussen lichaamseigen stoffen, die het lichaam ondersteunen en het lichaamseigen natuurlijk genezingsproces stimuleren en lichaamsvreemde stoffen, die afweerreacties van het lichaam oproepen. Om dit te bereiken wordt er eerst van de voeding uitgegaan.

Indien dit niet toereikend is, in de meeste gevallen is dit ook zo, kan dit ook aangevuld worden d.m.v. suppletie. Om nu het gewenste resultaat te bereiken is het in veel gevallen nodig om de dosering dusdanig te verhogen, dat deze ver boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) uitkomen. Men kan nu eenmaal niet met een onderhoudsdosis een groot tekort weer aanvullen. Een goed therapie bij bijvoorbeeld allergieën, diarree, obstipatie etc.

 

Wat is voedingstherapie?

 Iedereen is wel eens ‘op dieet’ geweest. Meestal om af te vallen. Het kan ook nodig zijn om tijdelijk bepaalde voedingsmiddelen te gebruiken om gezond te worden of te blijven. Zoals bij  vermoeidheidsklachten of zwangerschap.
Er zijn ook bepaalde ziektebeelden die het noodzakelijk maken dat de voeding aangepast moet zijn. Denk dan aan diabetes of allergie.
Behalve ziektes of speciale situaties is er ook nog een andere motivatie om voedingstherapie te doen. Door voeding te gebruiken waarbij de werking van de plant op ons lichaam wordt benut kunnen we een verandering gewaarworden in onze ontwikkeling. De juiste voeding werkt ondersteunend in combinatie met elke andere therapie. In de voedingstherapie komen al deze facetten naar voren.

 

Hoe werkt het?

 
Bij de Orthomoleculaire- en voedingstherapie bij          'T-SPIERTJE wordt tijdens het eerste gesprek zoveel mogelijk informatie verzameld over uw voedingsgewoontes en leefwijze. Afhankelijk van uw hulpvraag en klachten gaan wij samen  op zoek naar een evenwichtige voeding. Met behulp van opdrachten en oefening kunt u zelf leren voelen wat voedend voor u is. De therapeut legt accenten op het gebruik van specifieke voedingsmiddelen en werkt zo min mogelijk met een 'verboden' lijstje. Er wordt voornamelijk gewerkt vanuit de juiste produktkeuze, minimaal aan te raden hoeveelheden en de medicinale werking van voeding.
Er is ook geen vast aantal behandelingsconsulten. Er wordt per keer gekeken wat uw behoefte is, wat zinnig is om te doen. De voedingsdeskundige van 'T-SPIERTJE
is geen stok achter de deur maar biedt wel een spiegel.
Wanneer u in evenwicht bent met uw voeding blijkt vaak dat er meer ruimte komt voor uiting van andere eigenschappen van uzelf. Door bijvoorbeeld minder darmklachten kunt u weer uw favoriete sport beoefenen of door een beter gereguleerde suikerstofwisseling bent u fitter en in staat om meer aan het sociale leven deel te nemen.

 

Voor wie is het geschikt?

Iedereen eet, iedereen drinkt, kortom de orthomoleculaire- en voedingstherapie bij 'T-SPIERTJE is voor iedereen. Het is wel noodzakelijk dat u beseft dat voedingstherapie hard werken is. Een jarenlange gewoonte is niet zomaar doorbroken.

De voedingsdeskundige van 'T-SPIERTJE zal u hierbij zoveel mogelijk ondersteuning bieden. De ervaring leert dat er vaak verrassende resultaten behaald kunnen worden!

 

 Hier enkele tips om gezond te blijven:

  • Eet en drink met mate
  • Beweeg voldoende
  • Probeer te veel stress te voorkomen
  • Neem voldoende rust

 

 Indien de gezondheid toch te wensen over laat, bent U altijd van harte welkom in de praktijk van 'T-SPIERTJE.